Suomen goottifestivaalit ja -musiikki

Me suomalaiset olemme kansa, joka rakastaa mollivoittoista musiikkia. Suomessa syntyykin tämän tästä uusia, toinen toistaan synkempiä goottibändejä, eikä goottimusiikin ystävä myöskään pety maassamme järjestettävien festareiden tarjontaan. Goottitapahtumia järjestetään Suomessa ympäri vuoden, niin yksittäisiä keikkoja kuin isompia festareitakin. Esiintyjätarjonta ei rajoitu pelkästään suomalaisiin goottiyhtyeisiin ja -artisteihin, vaan maassamme keikkailevat mielellään myös ulkomaiset esiintyjät aina Yhdysvalloista asti.

Suomalaisesta goottimusiikista puhuttaessa on mainittava kaksi yhtyettä: Nightwish ja HIM. Kumpikin oli aikoinaan viemässä Suomea maailman kartalle musiikillaan, ja auttoi epäilemättä luomaan käsityksen synkkään musiikkiin mieltyneistä suomalaisista. Goottimusiikki ja jopa suomalainen goottimusiikki on kuitenkin paljon muutakin kuin HIM ja Nightwish, mikä näkyy myös goottifestareiden esiintyjälistauksissa. Tarjolla on monipuolisesti niin raskasta metallimusiikkia kuin elektronistakin tuotantoa.

Gootin festarivuosi Suomessa

 

 1. Tuska-festivaali – Suomen tunnetuin raskaan musiikin tapahtuma
 2. Lumous – suurin kotimainen goottitapahtuma
 3. Hellsinki Industrial Festival – talvella järjestettävä synkän konemusiikin festivaali

Vuodesta toiseen suomalainen gootti on voinut kirjata festarikalenteriinsa vähintään kaksi musiikin ympärille rakentuvaa tapahtumaa: Lumous ja Tuska. Molemmat järjestetään kesällä. Vuonna 2019 myös Hellsinki Industrial Festival teki paluun tarjoten gooteille ja muille synkän musiikin ystäville kovan kattauksen bändejä ja artisteja kuunneltavaksi keskellä pimeintä talveakin. Ainakin Lumous ja Tuska järjestetään jälleen vuonna 2020.

Kolmesta edellä mainitusta tapahtumasta Lumous on ainut nimenomaan “goottifestarina” itseään markkinoiva tapahtuma. Tuska on profiloitunut yleisesti ottaen kaiken raskaan musiikin festivaaliksi ja kokoaakin lavoille yleensä monipuolisen kattauksen metallia, rokkia, heviä ja muuta tummasävyistä musiikkia. Hellsinki Industrial Festival taas painottaa tarjonnassaan nimensä mukaisesti industrial-tyylistä musiikkia, mutta tapahtumaa mainostetaan sekä industrial-, EBM, elektro-, cyber- että goottimusiikin kuluttajille.

Lumous – suurin ja synkin Suomen goottifestareista

Lumous on Suomen suurin goottifestivaali. Tampereella järjestettävä tapahtuma on ollut jo vuosien ajan suomalaisgoottien kesän kohokohta. Ensimmäisen kerran se järjestettiin vuonna 2001. Monesta muusta kesän festarista poiketen Lumous on omistettu nimenomaan goottimusiikille, ja tapahtuman bändi- ja artistikattaus onkin tarjonnut kyseisestä musiikkigenrestä vuosi toisensa jälkeen onnistuneen otoksen. Nelipäiväinen tapahtuma on myös maailman pohjoisin vuotuinen goottifestivaali. Lumous-goottitapahtuma:

 

 • on suurin suomalainen goottifestivaali
 • on maailman pohjoisin goottimusiikkifestivaali
 • järjestetään Tampereella 9.–13. heinäkuuta.
 • Huom. Vuoden 2020 Lumous on näillä näkymin viimeinen Lumous-festivaali.

Vuonna 2019 Lumouksessa esiintyivät pääpäivänä eli lauantaina esimerkiksi Nachtmahr, Double Echo ja Thinner. Festivaalin musiikillinen tarjonta koostui tuttuun tapaan sekä suomalaisista että ulkomaisista bändeistä ja artisteista. Kesän 2020 Lumous ei ole sen suhteen poikkeus, sillä paikalle ovat tulossa esimerkiksi kotimaiset kovan luokan bändit Miseria Ultima ja Sortaja. Ulkomaan vahvistuksena ainakin yhdysvaltalainen Jesucrisis saapuu viihdyttämään suomalaista goottikansaa musiikillaan.

Goottiyhtyeiden ja -artistien ohella Lumous tarjoaa kuitenkin myös muuta nähtävää ja koettavaa. Jyrki Witch eli mies Lumous-festivaalin takana on kertonut tarkoituksena olleen alusta alkaen järjestää tapahtuma, jossa ihmiset voivat tutustua toisiinsa useamman päivän ajan helposti saavutettavissa paikoissa. Mustiin verhoutuneelle festarikansalle onkin tarjottu mahdollisuus esimerkiksi valokuvataiteen ihasteluun ja saunomiseen. Myös piknik ja dark market ovat perinteinen osa Lumousta.

Tuska – raskasta musiikkia moneen makuun

 

 • Tuska järjestetään Helsingin Suvilahdessa.
 • Tapahtuma on kolmipäiväinen, mutta tarjolla on myös päivälippuja.

Alkulämpöä Lumoukseen voi hakea Tuska-festareilta. Tapahtumalla on pitkä historia suomalaisen raskaasta musiikista nauttivan kansan keskuudessa, sillä Tuska 2020 on järjestyksessään 23. Tuska-festivaali. Viime vuonna tapahtumassa vieraili huikeat 43 000 goottia, hevaria, rokkaria ja muuta kävijää. Ennätyksellisen kävijämäärän taustalla on varmasti tapahtuman helposti saavutettava sijainti Helsingin Suvilahdessa ja se, että synkkä musiikki nauttii Suomessa tällä hetkellä jonkinasteista kansansuosiota.

Nähtäväksi kuitenkin jää, vetääkö tulevan kesän 2020 esiintyjätarjonta paikalle yhtä paljon väkeä. Tuska 2020 järjestetään pari viikkoa ennen Lumousta eli 26.–28. kesäkuuta ja liput kesän tapahtumaan ovat jo myynnissä. Kolmipäiväisen tapahtuman tarjonnasta pääsee nauttimaan alkaen 99–159 euron hintaan. Esiintyjälistauksen perusteella tapahtuma tarjoaa jälleen hyvän kattauksen kolkkoa musiikkia – olkoonkin, että Tuskan esiintyjätarjonta on ollut perinteisesti varsin metallipainotteinen.

 

 • Vuonna 2020 Tuskaan on tulossa esimerkiksi Insomnium, Gojira ja Humavoid.
 • Edellisvuonna käyttöönotettu K18-ikäraja on voimassa myös kesän 2020 Tuskassa.

Lumouksen, Tuskan ja Hellsinki Industrial-festivaalin ohella kannattaa totta kai pitää silmällä myös keikkatarjontaa ympäri vuoden. Moni goottiyhtye- ja artisti poikkeaa nimittäin esiintymään Suomessa festarilavoja pienemmilläkin estradeilla. Esimerkiksi ruotsalainen industrial-bändi Deathstars esiintyy Tampereella 30. lokakuuta ja 31. lokakuuta Helsingissä. Koska kotimaisiakin raskaan musiikin edustajia on runsaasti, on vähintään suomalaista live-musiikkia tarjolla goottikansalle jossain päin maata vuoden jokaisena viikonloppuna.