Parhaat rock and roll -elokuvat

Rock and roll on ollut elokuvantekijöille upea inspiraation lähde jo kymmenien vuosien ajan. Musiikki on monesti olennainen osa lähes mitä tahansa elokuvaa ja vielä suuremmaksi sen merkitys muodostuu silloin, kun elokuvan kappaleet ovat todellisia suuren yleisön tuntemia rock-klassikoita. Ei olekaan mikään ihme, että vuosien saatossa on tuotettu jo kymmenittäin erilaisia rock-aiheisia elokuvia.

Loistavissa rock and roll -elokuvissa on aikojen saatossa nähty monia eri tyylisuuntia ja toteutuksia. Elokuvien joukosta löytyy niin komedioita, draamoja, dokumenttielokuvia, elämänkertaelokuvia kuin konserttitaltiointien tyylisiä toteutuksiakin. Kaikille yhteistä on kuitenkin se, että loistava musiikki ja tietty kapinallisuus sekä rock-henkisyys toimii näiden elokuvien kannattelevana voimana. Listaamme seuraavaksi mielestämme genren parhaita elokuvia.

Vanhemman tuotannon rock-elokuvat

 

 1. Yeah! Yeah! Tässä tulemme!, 1964
 2. The Buddy Holly Story, 1978
 3. La Bamba, 1987
 4. Quadrophenia – 60-luvun kapinalliset, 1979
 5. Svengijengi ’62, 1973
 6. Pink Floyd – The Wall, 1982
 7. Sid & Nancy, 1986

Yeah! Yeah! Tässä tulemme!, eli englanniksi A Hard Day’s Night -elokuvaa kuulee joskus kutsuttavan kaikkien rock-elokuvien äidiksi – ovathan siinä pääosissa itse Beatles-starat John Lennon, Paul McCartney, George Harrison ja Ringo Star. Musiikkikomedia ilmestyi jo vuonna 1964 Beatlemanian ollessa kiivaimmillaan eri puolella maailmaa, mutta Richard Lesterin ohjaama elokuva on kestänyt ajan hammasta yllättävän hyvin.

Mahtavaa kunnon vanhan ajan rokkia pursuaa myös vuonna 1978 ilmestynyt The Buddy Holly Story, joka on Buddy Hollyn elämänkertaelokuva sekä vuoden 1987 La Bamba, joka puolestaan perustuu rock-pioneeri Ritchie Valensin lyhyeen uraan ja elämään. Eräänä kaikkien aikojen vaikutusvaltaisimmista pidetyn rock-yhtye The Whon luomaan rockoopperaan puolestaan perustuu 1970-luvulla ilmestynyt Quadrophenia – 60-luvun kapinalliset.

Rock-elokuvien parhaimmistoa

Eräs viime vuosien suurimmista trendeistä rock-elokuvien saralla ovat olleet tositapahtumiin perustuvat elämänkertaelokuvat rock-suuruuksista, kuten The Queen -yhtyeestä tai Elton Johnista. Edellä mainitusta kertova vuoden 2018 Bohemian Rhapsody toi Freddie Mercurya näytelleelle Rami Malekille parhaan miespääosan Oscarin ja Elton Johnin vuonna 2019 ilmestynyt elämänkertaelokuva The Rocketman puolestaan nappasi parhaan laulun Oscar-palkinnon.

 

 • Bohemian Rhapsody, 2018
 • The Rocketman, 2019
 • Walk the Line, 2005
 • Wayne’s World, 1992
 • The School of Rock, 2003
 • Melkein julkkis, 2000
 • The Doors, 1991
 • Rock of Ages, 2012
 • Hei me rokataan!, 1984

Omat elämänkerralliset elokuvat on tehty myös yhdysvaltalaismuusikko Johnny Cashistä, jonka elämään perustunut Walk the Line toi parhaan naispääosan Oscarin Reese Witherspoonille, sekä The Doors -yhtyeestä, jonka samannimisessä elokuvassa pääosaa näytteli Val Kilmer. Hieman erilaista rock-elokuvatyyliä edustaa puolestaan vuonna 2000 ensi-iltansa saanut Melkein julkkis. Tämä palkittu draamakomedia kertoo 1970-luvulla Rolling Stones -lehdelle juttua tekevästä teinijournalistista.

Kuvitteellisen Spinal Tap -yhtyeen vaiheista kertovaa hauska Hei me rokataan! pseudodokumentti on paitsi eräs kaikkein aikojen komedioista varmasti myös eräs kaikkien aikojen parhaista rock-elokuvista. Elokuvassa on otettu parodioitavaksi rock-yhtyeen elämä kiertueineen, lavaesiintymisineen sekä yhtyeen sisäisine ongelmineen. Hienosti ja huolella toteutettu elokuva on useissa erilaisissa kriitikoiden arvioissa ja yleisöäänestyksissä valittu sekä maailman parhaimpiin kuuluvaksi elokuvaksi että hauskimmaksi komediaksi.

Parhaat kotimaiset rock-elokuvat

 

 • Teit meistä kauniin, 2016
 • Pitkä kuuma kesä, 1999
 • Ollaan vapaita, 2015

On hienoja rokkileffoja toki osattu vuosien saatossa tehdä Suomessakin. Vuonna 2016 ilmestynyt Teit meistä kauniin -elokuva kertoo suursuosioon nousseen Apulanta-yhtyeen uran alkuvaiheista, jotka olivat elokuvan tekoon asti pysyneet suurelle yleisölle melko tuntemattomina. Apulannan entisen basistin Tuukka Temosen ohjaama elokuva pääsi alun tuotantovaikeuksiensa jälkeen lopulta elokuvissakävijöiden suosioon ja palkittiin myös yleisö-Jussilla vuoden 2017 Jussi-gaalassa.

Perttu Lepän ohjaama musiikkikomedia Pitkä kuuma kesä sijoittuu joensuulaiseen kesään suomirockin syntymävuonna 1980. Vuonna 1999 ilmestyneessä elokuvassa raikaakin runsaasti suomirockin klassikoita muun muassa Pelle Miljoonalta, Hassisen Koneelta, Eppu Normaalilta, Hanoi Rocksilta sekä Rauli ”Badding” Somerjoelta. Vuoden 2015 Ollaan vapaita on puolestaan erilainen musiikkielokuva. Helsinkiläiseen hipsterikommuuniin sijoittuva elokuva on täynnä tuttua kotimaista indie-, alt- sekä rock-musiikkia.

 

 • Badding, 2000
 • Ganes, 2007
 • Juice, 2018
 • Eput, 2016
 • Olen suomalainen, 2019

Kotimaisessa elokuvatuotannossa on 2000-luvulla tehty erilaisia elämänkerta-tyylisiä elokuvia lukuisista maamme rock-taivaan kirkkaimmista tähdistä. Omat elokuvansa ovat saaneet muun muassa Rauli “Badding” Somerjoki, legendaarinen Hurriganes-yhtye, suomalaisen rock-musiikin isähahmo Juice Leskinen sekä Suomen suosituimpiin kuuluva edelleen aktiivinen rock-yhtye Eppu Normaali. Edellä mainituista etenkin vuoden 2000 Badding oli kriitikoiden ylistämä ja palkittiin aikoinaan myös neljällä Jussi-patsaalla.