Miten goottimusiikki syntyy?

Goottikulttuuri on pitkälti estetiikkaan nojaava alakulttuuri, joka ammentaa erityisesti kauhu- ja fantasiateemoista sekä kuolemaan liittyvistä, esteettisistä elementeistä. Goottimusiikkia luodessa tärkeintä on tunnelman esiin tuominen, ei niinkään esimerkiksi poliittisten viestien välittäminen. Goottimusiikki juontaa juurensa 70-luvun Britanniaan, jossa post-punkista kehittyi tämä entistä synkempi musiikkityyli. Tällä sivustolla perehdymme goottimusiikin luomiseen ja siihen mistä elementeistä tämän lajityypin musiikki koostuu. 

Goottimusiikki maalaa synkän ja ahdistuneen maailmankuvan kuuntelijan mieleen. Myös musiikin luomisessa voidaan käyttää apuna visuaalisia keinoja ja studiosta, jossa musiikkia luodaan voidaan tehdä mahdollisimman synkkä ja tilanteesta pysähtynyt. Lisäksi voit lisätä vaikutelmaa pukeutumalla tyylisuuntauksen mukaisesti. Myös ideointi- ja sanoitusvaiheessa voit ammentaa omista synkistä kokemuksistasi tai käyttää kuvitteellista kauhukokemusta oikeanlaisen inspiraation löytämiseksi.

Goottimusiikin piirteitä

 

  1. Tavoittelee kuulijan synkimpiä tuntemuksia.
  2. Tekee sävellyksistä mahtipontisia ja raskaita.
  3. Suosii sanoituksissa synkkiä teemoja.

Vaikka goottimusiikin katsotaan lähteneen punkista, se on ottanut vaikutteita myös muista musiikkityyleistä. Luodessasi goottityylistä musiikkia voit hakea inspiraatiota niin klassisesta musiikista kuin maailman eri kansojen musiikistakin. Omasta musiikkimaustasi riippuu, mihin suuntaan omaa musiikkiasi lähdet kuljettamaan. Kosketuspintaa goottimusiikkiin löytyy vaikka Mozartin säveltämästä Don Giovannista. Toisaalta voit hakea siihen syvyyttä vaikka hard rockista tai elektronisesta musiikista.

Goottirokkiin kuuluvat olennaisena osana sen synkät sanoitukset. Kappaleissa suositaan usein makaabereja teemoja ja ihannoidaan kuolemaa. Luodessasi omia sanoituksiasi voit käyttää hyödyksi omaa angstiasi. Jotta lyriikat eivät kuulostaisi kuitenkaan liikaa punkilta, kannattaa sanoma kääntää sisäänpäin ja kuvata yksilön omakohtaista kokemusta. Voit etsiä vaikutteita sanoituksiisi vaikkapa kauhuelokuvien tunnelmista. Yksi tunnetuimpia goottikulttuuriin vaikuttaneista elokuvista on Bram Stokerin Dracula.

Vaikutteita suurilta tekijöiltä

Goottimusiikin tekijät itsekin yleensä pitävät saman henkisen musiikin kuuntelusta ja tuntevat ainakin hieman genren historiaa. Saatat itsekin tuntea goottimusiikin pioneereja, kuten Bauhausin, Siouxsie & the Bansheesin ja The Damnedin, jotka ottivat musiikillisia ensiaskeleitaan 70-luvun Britanniassa. Ime vaikutteita ikonisimmilta yhtyeiltä, mutta pyri kuitenkin tuomaan oma näkemyksesi esiin. Poimi ideoita ja vie musiikin synkkyys seuraavalle asteelle.

 

  • Kuuntele genren musiikkia, ikonit osaavat asiansa.
  • Tutustu myös suomalaisiin goottibändeihin.
  • Käy keikalla ja ime vaikutteita.

Monet biisinkirjoittajat ja säveltäjät jumiutuvat tehdessään asioita liian mustavalkoisesti. Laajenna katsantokantaasi ja hyödynnä muita musiikkigenrejä mahdollisimman laaja-alaisesti. Vaikka kirjoittaisit englanniksi, kannattaa silti tutustu suomen kieliseenkin goottimusaan. Kuuntele suomen goottikulttuurin pioneeria, Mustaa Paraatia, joka levytti ensimmäisen singlensä jo vuonna 1982. Toisaalta ennen kaikkea biisien tuottamista ja täydellisyyteen pyrkivää tekemistä voi opiskella tutustumalla 69 Eyesin tuotantoon.

Vaikka musiikin tekeminen koetaan yleensä yksinäiseksi puurtamiseksi, kovan työn ei silti tarvitse tarkoittaa pelkkää kotona tai studiolla jumittamista. Lähde hakemaan inspiraatiota goottibändien keikoilta ja klubeilta. Kuuntele musiikkia kavereiden kanssa ja anna heidän myös kuunnella omia tuotoksiasi. Palautteen saaminen on tärkeää ja rakentava kritiikki voi saada oman luovuutesi nousemaan aivan toiselle tasolle.

Goottimusiikkia voi luoda monella tapaa

 

  • Goottimusiikki voi yhdistää yllättäviäkin elementtejä.
  • Tee musiikkia, josta itse pidät.

Goottimusiikilla on useita erilaisia yleisesti tunnistettuja alalajeja, mutta voit aivan hyvin yhdistää omassa musiikissasi vieläkin erilaisempia maailmoja. Lisäämällä musiikkiin melodisempaa materiaalia saat aikaan goottirokkia, kun taas raskaampi, lähes doom-metalli, tekee musiikistasi goottimetallia. Eri genreen kuuluvien tyylien rajat ovat kuitenkin häilyviä ja vaikka aiheesta jopa kiistellään, voit hyvin keskittyä tekemään omaa juttuasi, ilman sen kummempaa kategoriaa.

Halutessasi voit yhdistää goottimusiikkiin myös elektronista musiikkia. Tämä tyylisuunta on nimeltään darkwave ja siinä voit käyttää joko pelkästään konemusiikkia yhdistettynä goottityyliseen lauluun tai ottaa mukaan myös oikeita instrumentteja kuten esimerkiksi kitaran tai viulun. Yhdistämällä tällaiseen konemusiikkiin eteerisen naislaulajan äänen saat aikaan aivan uuden ulottuvuuden musiikkiisi. Tätä musiikin tyyliä kutsutaan etherial darkwaveksi.

 

  • Yhteistä eri alalajeille on musiikin luoma synkkä tunnelma.
  • Ole uskottava ja usko itseesi valitsemastasi alalajista huolimatta.

Goottimusiikki on asenteellista ja omasta olemuksestasi riippuu pitkälti se, miten uskottava olet. Vaikka tämän genren eri alalajeista kiistellään, tee omaa musiikkiasi omilla ehdoillasi. Erilaisia elementtejä voi yhdistää ja kokeilemalla löytää oman tavan tehdä musiikkia. Se, miten bändi määrittelee itsensä, kuvaa yleensä tyyliä parhaiten. Yhteistä goottimusiikille on kuitenkin aina jonkinlaisen ahdistuksen kuvaaminen tai sen aikaansaaminen kuuntelijassa.