Kuinka sähkökitaraa soitetaan – aloittelijan opas

Sähkökitara on yksi maailman monipuolisimmista soittimista, ja sitä käytetäänkin lähes kaikissa musiikkityyleissä hempeimmistä balladeista synkimpään black metalliin. Ehkä juuri siksi aloittaminen voi kuitenkin tuntua hankalalta. Lisäksi soittimia, vahvistimia ja muita varusteita on joka lähtöön, sormiin sattuu, ja opittavaa tuntuu olevan liikaa. Tässä artikkelissa käymme läpi tärkeimmät perusasiat, joiden avulla säästät aikaa, rahaa ja hermoja.

Ennen kuin aloitat harjoittelun, on tärkeää tietää, mitä harrastukseltasi haluat, sillä se tulee ohjaamaan kaikkea toimintaasi jatkossa. Mikäli haluat opetella soittamaan metallimusiikkia, sinun kannattaa hankkia aivan erilaiset varusteet ja valita eri opettaja kuin jazzia soittavalla tuttavallasi on. Oikeat välineet ja oppimisympäristö ovat tärkeitä tekijöitä motivaation ylläpitämisessä, ja ennen kaikkea ne varmistavat, että sinulla on hauskaa.

Sähkökitaran ja välineiden valinta

 

 1. Valitse itsellesi sopiva budjetti ja aloita etsiminen sen perusteella. Muista, että pelkkä kitara ei riitä, tarvitset rahaa myös vahvistimeen, kaapeleihin, jne.
 2. Valitse musiikkityyliin sopiva kitara. Myös ulkonäöllä on merkitystä, vaikka usein toisin väitetään.
 3. Jos et ole varma, kysy ammattilaiselta apua.
 4. Vältä halvimpia aloittelijan paketteja.

Kitaroita ja vahvistimia löytyy kaikista hintaluokista satasesta tuhansiin euroihin. Päätä, paljonko olet valmis sijoittamaan varusteisiin, ja aloita etsiminen sen perusteella. Halvimpia varusteita kannattaa kuitenkin vältellä, sillä soittimet eivät pysy vireessä ja vaativat usein huoltoja. Halvimmat laitteet voivatkin tulla lopulta kalliimmaksi kuin ne, joiden lähtöhinta oli suurempi. Varusteita etsiessä kannattaa aina kysyä neuvoa asiansa osaavalta myyjältä.

Motivaation ylläpitämiseksi on tärkeää löytää musiikkityyliin sopivat varusteet, jotka myös miellyttävät omaa silmää. Jos olet aikeissa ostaa tavarat netistä, kannattaa silti käydä musiikkiliikkeessä testailemassa soittimia. Yritä löytää omaan käteesi sopiva soitin, jossa on halutut ominaisuudet, esimerkiksi oikeanlaiset mikrofonit. Jälleen kerran, jos et tiedä mitä tarvitset, kysy apua myyjältä tai vaikkapa nettifoorumeilta.

Opettajan valinta

Kun olet hankkinut tarvittavat varusteet, on viimeistään aika päättää, miten haluat oppia soittamaan. Luotatko pelkästään netistä löytyviin videoihin, etsitkö itsellesi oman opettajan lähialueelta vai yhdisteletkö opettelussa molempia. Molemmissa on toki puolensa, mutta myös riskinsä. Eri keinoja kannattaa kokeilla ja yhdistellä sen perusteella, mikä itselle sopii parhaiten. Pohdi näitä asioita valintaa tehdessäsi:

 

 • Onko sinulla varaa säännöllisiin tunteihin opettajan kanssa?
 • Sopivatko tuntien ajat muuhun elämääsi?
 • Mitkä ovat tavoitteesi ja tarpeesi? Oletko harrastelija vai haluatko ammattilaiseksi?

Mikäli päädyt käymään tunneilla opettajan kanssa, valitse opettajasi huolella. Opettajan tulisi tuntea hyvin musiikkityyli, jota itse haluat soittaa, ja olla myös sellainen persoona, jonka kanssa tulet toimeen. Ryhmätunteja kannattaa vältellä viimeiseen asti, sillä niissä et saa ainakaan kovin paljon henkilökohtaista opastusta, tunnit voivat olla sekavia, etkä aina edes kuule tunneilla omaa soittoasi.

Kotona netin avulla oppiminen toimii myös, mutta siinäkin on omat vaikeutensa. Isoin ongelma on, ettet saa ammattilaisen palautetta soittamisestasi, jolloin voit huomaamattasi kehittää itsellesi huonoja tapoja, jotka hidastavat kehittymistäsi pitkällä aikavälillä. Etuna on tietenkin se, että verkko-opiskelu on yksityistunteja halvempaa ja apuohjelmistoja on tarjolla moneen lähtöön. Lisäksi voit harjoitella aina, kun sinulle vain sopii.

Varsinaisen harjoittelun aloittaminen

 

 • Luo itsellesi harjoittelurutiini ja aikataulu.
 • Päätä pitkän ja lyhyen ajan tavoitteesi.
 • Muista lämmittely ja venyttely!
 • Muista treenata sävelkorvaasi.

Kun aloitat harjoittelun, aseta itsellesi tavoitteet sekä lyhyelle että pitkälle aikavälille. Tavoite voi olla esimerkiksi jokin kappale tai kappaleen osa, jonka haluat opetella tiettyyn päivään mennessä. Ole realistinen, mutta älä aseta tavoitteita myöskään liian alas. Tavoitteidesi saavuttamiseksi luo itsellesi harjoitteluaikataulu, jossa on tekniikkaa, kappaleiden opettelua ja musiikin teoriaa. Monesti jokin näistä unohtuu, ja sitä joutuu katumaan myöhemmin.

Soittamisessa ja harjoittelussa kyse ei ole vain kielten näppäilemisestä ja sointujen tapailusta. Muista aina lämmitellä kätesi ja sormesi ennen harjoittelua. Se voi tuntua tylsältä, mutta ehkäisee vammojen syntymistä. Soittaminen on rankkaa etenkin alussa, kun liikkeet ovat outoja sormille ja muille käsien lihaksille, mutta se helpottuu ajan myötä. Jos tunnet kipua, pidä taukoa välittömästi. Muista myös hyvä ryhti.

 

 • Venyttele sormet, ranteet ja käsivarret ennen aloitusta.
 • Etsi itsellesi muutama harjoitus, jotka lämmittävät kätesi.
 • Pidä selkäsi ja niskasi suorassa, älä ole lysyssä kitaran päällä.

Näillä vinkeillä pääset alkuun soittoharrastuksessasi. Jotta soittaminen olisi mahdollisimman mukavaa ja helppoa, perusasiat tulee tehdä alusta asti kunnolla välineiden valinnasta oppimateriaaleihin ja käytännön tekemiseen. Alku on vaikea, mutta älä lannistu, kehityt hiljalleen paremmaksi. Jos sinusta tuntuu, ettet ole oppinut mitään, käännä kitara väärin päin. Tällöin kitaran kätisyys vaihtuu, ja huomaat oppineesi valtavasti.