Kuinka olla gootti?

Gootit, nuo hurjannäköiset mustaan pukeutuvat vampyyrien ystävät! Haluaisitko sinäkin kenties liittyä goottien synkkään joukkoon, mutta et oikein tiedä, mistä aloittaa? Tämän artikkelin luettuasi tiedät, mitkä asiat ovat goottityylissä keskeisiä, ja osaat aloittaa oman goottipersoonasi luomisen. Tutustumme ensin goottien vaatteisiin, meikkiin, asusteisiin ja muihin ulospäin näkyviin asioihin. 

Kun ulkonäköön liittyvät asiat on käsitelty, sukellamme rohkeasti pintaa syvemmälle ja otamme selvää siitä, mistä goottisuudessa oikein on kyse. Mitä gootit harrastavat ja millaisesta musiikista he pitävät? Entä onko aidon gootin pakko olla aina synkkä, vihainen ja masentunut, vai voiko gootti olla tavallinen, iloinen ihminen?

Gootin ulkonäkö

 

 1. Mustat vaatteet
 2. Pitkät tai lyhyet hameet
 3. Korsetit
 4. Nahkavaatteet
 5. Runsaasti koruja

Tärkein ensin: jos musta ei ole lempivärisi, et sovi gootiksi. Musta on goottien perusväri ja asukokonaisuuden kivijalka, jonka päälle kaikki rakennetaan. Olipa gootti menossa minne hyvänsä, hän yleensä pukeutuu tyylilleen uskollisesti tummasävyiseen ja huomiota herättävään asuun. Pukeutumisen tarkoitus on erottua valtaväestöstä ja osoittaa kuuluvansa goottiyhteisöön.

Naispuoliset gootit eivät juuri milloinkaan näyttäydy housuasussa, vaan päällä on aina joko pitkä tai hyvin lyhyt hame. Naisilla myös näyttävä korsetti ja röyhelöiset hihat kuuluvat asiaan. Miehillä tyypillinen asu voi olla esimerkiksi mustat farkut, valkoinen paita ja musta nahkatakki. Nahka on sekä naisten että miesten suosiossa oleva materiaali.

Gootin asusteet ja meikki

Vaikka goottien ulkonäköön ja pukeutumiseen liittyy monia kirjoittamattomia sääntöjä, eivät kaikki gootit suinkaan näytä samalta. Mustasta perusasusta voi luoda eri versioita koristelemalla sitä nyörityksillä ja kuvioinneilla, ja monet tekevät vaatteensa kokonaan itse. Jos vaatteiden ompeleminen ei innosta, voi oman asukokonaisuuden luoda myös erilaisten asusteiden, meikin ja lävistysten avulla. Lookiin kuuluu:

 

 • Oma yksilöllinen goottiasu
 • Korkeakorkoiset kengät
 • Hopeiset korut
 • Kalpea iho
 • Voimakas silmämeikki
 • Musta tai verenpunainen huulipuna

Jos olet tottunut kulkemaan matalakorkoisissa kengissä tai jopa mukavissa lenkkareissa, on sinulla edessäsi melkoinen haaste. Gootit nimittäin rakastavat korkeakorkoisia kenkiä. Mitä korkeammat korot, sitä aidompi goottilook! Jos joudut tyytymään kohtuullisiin korkoihin, korjaa tyylivirhe panostamalla koruihin. Hopeisia koruja ei voi koskaan olla liikaa, ainakaan ranteissa. Myös kaulapannat ja niittikorut ovat suosittuja.

Meikkiä voit huoletta laittaa niin paljon kuin haluat, sillä tavoitteena ei ole näyttää luonnollisen kauniilta, vaan hätkähdyttävän ainutlaatuiselta. Goottien kauneusihanteen perustana on kalpeus. Gootin ihon tulee näyttää siltä kuin hän ei olisi ikinä aurinkoa nähnytkään. Valkea iho saa runsaan silmämeikin ja mustan tai verenpunaisen huulipunan erottumaan selkeästi.

Goottikulttuurissa yhdistyvät kauhu ja kauneus

 

 • Kauhukirjat ja kauhuelokuvat, joissa on ripaus romantiikkaa
 • Vampyyrit
 • Goottimusiikki
 • Goottifestivaalit

Kun ulkonäkö on saatu kuntoon, on aika pohtia sitä, mistä goottisuudessa pohjimmiltaan on kyse. Goottius ei ole vain pukeutumistyyli, vaan pikemminkin elämäntapa, johon tyypillisesti kuuluu kiinnostus tietynlaiseen kulttuuriin. Kirjallisuudessa ja elokuvissa gootteja vetää puoleensa erityisesti kauhuromantiikka. Vampyyreilla on keskeinen rooli goottikulttuurissa, ja erityisesti vampyyrin ja ihmisen väliset rakkaustarinat viehättävät monia gootteja.

Musiikki on tärkeä osa goottikulttuuria. Gootit kuuntelevat synkänkaunista goottirockia ja metallimusiikkia. Kaikkien goottien tuntemia bändejä ovat ainakin Joy Division ja Sisters of Mercy. Maailmalla järjestetään paljon goottimusiikkifestivaaleja, joihin kokoontuu suuri joukko gootteja. Suomessa suurin gooteille suunnattu tapahtuma on Tampereen Lumous Gothic Festival. Myös Tuska-festari sopii gooteille. Muista:

 

 • Synkät ja masentuneet gootit ovat pelkkä myytti!
 • Sinä itse päätät, millainen gootti sinusta tulee!

Yleisen uskomuksen mukaan gootit ovat luonteeltaan synkkiä ja masennukseen taipuvaisia. Pitääkö gootin siis olla aina vain kaunis ja vihainen ja viettää aikaansa hautausmailla goottimusiikkia kuunnellen? Onneksi ei! Goottius ei ole uskonto, eivätkä gootit kuulu mihinkään lahkoon, joka määräisi, mitä saa tehdä ja mitä ei. Jokainen gootti saa olla omanlaisensa.